Пшеничен шрот

Пшеничният шрот е първият продукт, който се получава при процеса на смачкването на цялото зърно.  Така се запазват всички съставящи зърното елементи – трици, зародиш, брашно, грис.  Получава се т.нар. едър шрот.
Триците са  богати на влакнини и баластни вещества (фибри – по-популярното понятие). Те не се усвояват от организма, но създават чувство за ситост и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото, прочистват червата, подпомагат отделителната система, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек, хемороиди и някои ракови заболявания.

Пълнозърнестото пшенично брашно съдържа повече протеини и нишесте от пълнозърнестото ръжено брашно, но по-малко хранителни влакнини. Същевременно, пълнозърнестите брашна имат по-високо съдържание на хранителни и биологично активни вещества от по-фините брашна.
В най-фините се съдържат под 50% от количеството на витамин Е, витамин В6, пантотенова киселина, манган, магнезий, мед, цинк, хранителни влакнини, налични в пълнозърнестото брашно. По-слабо са представени и протеините.

Цялата статия в сайта на хляб Вита



Вашето мнение