Пълнозърнестият хляб

Пълнозърнестият хляб осигурява оптимален внос на витамини в балансирано съотношение и микроелементи, участващи в кръвотворенето – желязо, мед, манган, които се съдържат най-вече в обвивките и зародиша на зърната. Пълнозърнестите храни са ценен източник на селен, който има антиоксидантно действие и неутрализира вредните свободни радикали. Те имат свойството да забавят усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар след хранене.

Приемът на пълнозърнести храни на сутрешна закуска осигурява енергиен заряд за целия ден. Съдържащите се в тях полизахариди (сложни комплексни въглехидрати) са източник на постоянен приток на монозахариди (глюкоза и фруктоза) към „активните“ органи – мускули, сърце и мозък.

Консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на витамини В и триптофана, от който се продуцира серотонин – хормон на щастието.

Една от основните препоръки за здравословно хранене, изготвени от експерти на Националнен Център по Опазване на Общественото Здраве (НЦООЗ), гласи:

„Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб.“

Учени от университета „Уейк Форест“ в Северна Каролина са установили, че редовната консумация на пълнозърнести храни понижава риска от болести на сърцето с около 25%. Необходимата ежедневна доза е 300-400 гр., като количеството зависи от физическата активност.

Цялата статия в сайта на хляб Вита



Вашето мнение