Представяне


В житницата на България - плодородната и слънчева Добруджа, хлебопроизводството има богата и стара история.

Инициативният и предприемчив добруджанец е вярвал в думите на мъдреца, че никой не е по-голям от хляба и е възпитавал поколенията си в респект към този благороден занаят. Защото хляб се е приготвял откакто свят светува и нашите предци са го тачили като светиня.

В началото на миналия век хлебопроизводството в Добрич било в своя разцвет. Фурните в града наброявали между четиридесет и петдесет.

През 1934 г. - преди 90 години, румънецът Константин Димитреску решил да разшири капацитета на хлебопекарната си по ул. "Йордан Йовков", която била по-различна от другите и затова всички я наричали фабрика. Създал контакти с немски фирми, сключил договор за доставка на техника, изкопал кладенец. На 2 метра дълбочина бликнала вода, така необходима за замесване на тестото. Мечтата на заможния румънец се сбъднала. Пристигнали инженери и майстори, техниката била монтирана, пещите били построени.

През 1947 г. по време на национализацията, фабриката е обособена в общинско предприятие. Полага се началото на трисменното производство на хляб.

През 50-те и 60-те години предприятието преминава последователно към различни структури.

Постепенно хлебопроизводството придобива нов облик, дава се път на науката, отделя се внимание на обучението на младежи, а през 70-те години започва изграждането и оборудването на новия хлебозавод.

През 1975 г. за град Добрич става факт новата придобивка. До 1979 г. хлебозаводът работи с пълен капацитет на трисменен режим. Старата полска техника се обновява с нова - чешка. Сериозно внимание се обръща на реализацията на продукцията.

1997 г. – Изградена е собствена мелница, която през 2000 година е разширена с оборудване от водещата швейцарска фирма Bühler AG с капацитет 150 т. на час. Производството се разширява благодарение на новият каменен модул тип "Ромел" с капацитет 1 т. на час за производство на нови качествени брашна – ръжени, пълнозърнести и грахам, подходящи за диетични и обогатени видове хляб.

1998 г. – Внедрена е пета линия за производство на основни видове хляб.

1998 г. - Инсталирана е нова полуавтоматична линия на немската фирма MIWE за производство на нови иновативни бели и тъмни специални видове хляб, нарязани и пакетирани, предложени за първи път на българският пазар.

2000 г. – Внедрена е нова напълно автоматизирана линия на фирма Werner & Pfleiderer с капацитет 2400 броя хляб на час, за производство на нарязан и опакован хляб, която е иновация в българската хлебна промишленост и показва пътя за развитие на редица конкуренти в бранша.

2003 г. – Интегрирана е нова линия за производство на основни видове хляб с капацитет 2400 броя хляб на час с оборудване на немската фирма WINCKLER.

2004 г. – Построен е нов хлебозавод в град Варна

2005 г. – Създадена е най-силната марка на "Добруджански хляб" АД – "ВИТА" и стартира производството на нова диетична и здравословна серия хлябове под бранд "ВИТА".

2006 г. – "Добруджански хляб" внедрява Сертифицирана Система за Управление на Качеството и Безопасност на храните по БДС EN ISO 9001-2008 & HACCP. Издаден е сертификат от немската сертифицираща компания TÜV Thüringen e.V.

2009 г. – Обособено е производство на крутони с вкус на бекон, гъби и натурални с тегло от 200 г. и 1 кг.

2009 г. - Изграден е нов склад за готова продукция и нови транспортни инсталации за транспортиране, охлаждане и нарязване на готовата продукция, с което се постигна един модерен напълно автоматизиран производствен процес. Съвременното ново складово стопанство за реализиране на готова продукция е с пет електрохидравлични нивоизравнителни претоварни рампи, които могат да бъдат обслужвани едновременно.

2010 г. – Съвместно с консултантски маркетингови агенции "Партньори ММД" ООД и "НОЕМА" ООД се осъществява маркетинг одит на база реализирани маркетингови изследвания, от които следва разработването на маркетингова стратегия за развитие на дружеството в краткосрочен и дългосрочен план.

2010 г. – Препозициониране на диетичната серия хлябове Вита. Редизайн на лого и опаковки. Създадоха се две здравословни подсерии пълнозърнести хлябове – диетична серия Вита Силует и здравословна серия Вита Баланс.

2010 г. – Към "Добруджански хляб" АД и "Макс Мел" ЕООД е изградена собственна автоматизирана зърнобаза със сушилня, на лидера в оборудването италианската фирма MULMIX. Капацитетът на зърнобазата е 16 000 т. с производителност на съоръженията 100 т. на час. Изградена е и автоматизирана система за смесване и транспортиране на брашна, както и допълнително оборудване за подобряване ефективността на мелницата, респективно и качествата на брашната. Изграждането им е по мярка 123 на ДФ "Земеделие" за подпомагане на малки и средни предприятия.

2011 г. – Внедряват се и се инсталират специални индустриални заквасочници на австрийската фирма "HB-Technik", чрез които производствените процеси се извеждат до едно ново, по-високо технологично ниво. Влаганите стартерни култури (закваски), повишават вкусовите и ароматни качества на продуктите, както и увеличават тяхната трайност.

2011 г. - Изграждат се нови транспортни пътища (спирали) за охлаждане на хляба на италианската фирма ALIT S.r.l.

2011 г. - Инсталирана е нова нарязваща и пакетираща машина за основен хляб IBONHART с капацитет 3600 броя хляб на час.

2012 г. – Обновяване на лабораторията към мелницата – закупено е ново лабораторно оборудване, което подпомага за по-прецизно анализиране на брашно и брашнени смески. Обновяването е по проект "Оперативна програма за развитие на конкурентноспособността на българската икономика и в частност покриване на международно признати стандарти".

2012 г. – Пуснато е в експлоатация ново производство в заводa на дружеството в гр. Варна, с напълно обновени производствени мощности. Профилира се производството на специални и луксозни бутикови хлябове, кроасани и изделия от бутер и бундер тесто. Производствените мощности са на немската фирма FRITSCH и италианската Mak.Pan.

2012 г. – В завода в гр. Варна започва производството на бързо замразена продукция под новата марка "TeigMeister".

2012 г. – На 01.06.2012 г. приключи проектът по договор 3МС-02-39/01.06.2011 с предмет: "Въвеждане и сертифициране на IFS в Добруджански хляб АД". Интегрирана е съществуващата в "Добруджански хляб" АД система за управление с изискванията на стандарта IFS v.5, отнасящ се за двата завода на компанията.

Днес, „Добруджански хляб” АД е модерна и динамична компания, която уважава традициите, но и новаторството, инвестира в своя човешки ресурс, материални бази и капацитет, с цел да предложи на своите клиенти и партньори най-доброто качество на продуктите си.

Ръководството на компанията вярва, че близостта с потребителите и познаването на техните нужди и очаквания, високият контрол на производството, отличното качество и модерната визия на продуктите са ключът към лидерството на пазара.

Производство


Двата завода на компанията в гр. Добрич и в гр. Варна са профилирани в производство на хляб и хлебни продукти.

В производствената база в гр. Добрич произвеждаме основни (заводски) пшенични, ръжено-пшенични и типови хлябове, тостерни и диетични видове хляб, козунаци, крутони и сухарети, галета и брашно.

В производствена база в гр. Варна произвеждаме нашите бутикови изделия - продукти за ХоРеКа (курорти, хотели и ресторанти) и „пекарни“ - както бързо замразени така и фреш продукти – специални и луксозни хлебни продукти, закуски от бутер и бундер тесто, кроасани, кайзери, багети и земели, ръчни хлябове тип „селски“ и „рустикални“, погачи и пити, и др.

Брандове


Добруджански хляб

Под марката "Добруджански хляб" предлагаме богат асортимент от прясно изпечени продукти: основни и тостерни хлябове, пълнозърнести хлябове и козунаци, обредни хлябове, брашно, галета, крутони и др. Запазени търговски марки са "Добруджански хляб", "Гергана", "Нашенски вкус", "Добротица" и др. графични и словни марки.

Серия "ВИТА"

Лидерът в продуктовото портфолио на "Добруджански хляб" АД е брандът ВИТА, със своите две серии пълнозърнести продукти:

Вита Силует са 100% пълнозърнести хлябове, приготвени без влагане на бяло брашно. Диетичните хлябове от серия Вита Силует са верни съюзници в борбата за перфектна фигура. Те истински помагат придържането към хранителни режими да бъде не само ефективно, но и полезно и вкусно.

Вита Баланс са пълнозърнести хлябове с изключителен баланс между вкус и здравословност, приготвени от 60% пълнозърнесто брашно.

TeigMeister

Под марката "TeigMeister" предлагаме както прясно изпечени, така и замразени продукти, приготвени по утвърдени австрийски, немски, руски и други рецепти, допринасящи за богатото продуктово разнообразие и гарантирано немско качество и технология, разработена от производителя на линиите ни.

Изпичането на подови пещи, придава хрупкава коричка и автентичен вкус на продуктите ни, а собствените закваски, с които ги приготвяме, не само подсилват вкуса им, но и удължават трайността им без добавяне на консерванти.