Предимствата на пълнозърнестия хляб

Още преди 25 века Хипократ прозорливо ни съветва да консумираме пълнозърнест хляб: „ Да се яде хляб от непресято брашно!“ Гласът му обаче отеква в безкрайните лутания на хората, както и в неправилните им вярвания, че белият хляб е по-добър от пълнозърнестия. Така например, белият хляб бил символ на статус, на привилигерованата класа, докато „черния“ хляб се свързвал с бедните.

За голямо щастие, през 20ти век хората провеждат изследвания за пълнозърнестия хляб и осъзнават неговата здравословност и полезност. Логично, популярността на пълнозърнестия хляб нараства и той става все по-предпочитан.

Например, диетата на народа Хунза, призната от диетолозите за най-здравословната диета на света, включва хляб при всяко хранене. Само че хлябът е от зърно, което е смляно, омесено и опечено в същия ден. При смилането триците и обвивката на зърното не се отделят; ето защо хлябът на Хунза е толкова здравословен. Понякога този народ добавял и други продукти при приготвянето на хляба си, в това число овес, ръж, просо, елда. Тези продукти също се смилат цялостно, без да се губят триците или зародишът.



Вашето мнение